Followers
Wednesday, January 19, 2011
RESEPI HARI INI - ASAM PEDAS IKAN MERAH
BAHAN-BAHANNYA
Bahan A
10 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia, kunyit hidup
sedikit belacan
15 tangkai cili kering
Bahan B
4 Potong ikan merah
Kacang bendi
daun kesum/sayur jeruk
minyak untuk menumis
air asam jawa 1 mangkuk
garam
CARA-CARA MEMASAKNYA
1. Bahan A tadi di mesin hingga halus.
2. Panaskan minyak untuk menumis, minyak untuk menumis kena banyak. Kalau tidak warnanya tak cantik merah..
3. Masukkan bahan yang telah di mesin ke dalam periuk yang telah panaskan. Tumis sehingga naik minyak dan garing.
4. Bila bahan yang ditumis telah garing masukkan air asam jawa, garam dan rasa kuahnya. Bila telah mendidih barulah di masukkan ikan beserta dengan kacang bendi/ sayur jeruk dan daun kesum.. Kalau nak lebih sedap tambahlah serbuk perasa. Kalau tak mahu letak pun tak pa....
5. Setelah cukup rasanya, bolehlah di hidangkan untuk santapan........
Selamat mencuba.........
Sedikit tip
- kalau gunakan ikan pari campurkanlah lada hitam dan lada sulah sikit....barulah yummmmm rasanya...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment