Followers
Thursday, January 20, 2011
RESIPI PILIHAN - SUP TULANG
BAHAN-BAHANNYA
1KG TULANG LEMBU
10 ULAS BAWANG MERAH (DI MESIN)
5 ULAS BAWANG PUTIH (DI MESIN)
2 INCI HALIA (DI MESIN)
2 BTG SERAI ( DITITIK)
1 PEKET REMPAH TUMIS
1 PEKET RAJA SUP MAK SITI
SEDIKIT DAUN SUP DAN DAUN BAWANG.
BAWANG GORENG
CARA MEMASAK:
1. REBUS TULANG DENGAN API YANG SEDERHANA. KEMUDIAN MASUKKAN REMPAH TUMIS BESERTA DENGAN BAHAN YANG TELAH DI MESIN.
2. BILA TULANG TELAH MENGGELEGAK DAN DAGINGNYA EMPUK BOLEHLAH DI MASUKKAN RAJA SUP, SERAI DAN GARAM. BILA TELAH CUKUP RASANYA BOLEH DI ANGKAT DAN HIDANGKAN.
3. SEWAKTU NAK DI HIDANGKAN BOLEHLAH DI TABURKAN DENGAN DAUN SUP, DAUN BAWANG DAN BAWANG GORENG.
**UNTUK LEBIH SEDAP DIMAKAN BOLEHLAH DI BUAT SAMBAL KICAP.
SAMBAL KICAP
15 BIJI CILI PADI
KICAP MASIN
1 ULAS BAWANG PUTIH
- MESIN KESEMUA BAHAN DI ATAS. SIAPLAH UNTUK DI MAKAN DENGAN SUP TULANG TADI......
SELAMAT MENCUBA, IKATLAH PERUT SUAMI UNTUK KEBAHAGIAN KELUARGA KITA.......WALAU KEMANA PERGI PUN TETAP TERINGATKAN MASAKAN ISTERI DI RUMAH.......
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment